skip to Main Content

Runt omkring Björkelund finns det mycket att göra och uppleva; ge sig ut på cykelturer, skåda fåglar vid Krankesjön eller besöka någon av nationalparkerna.  Universitetsstaden Lund ligger bara 15 km bort och anrika Flyinge Kungsgård ännu närmare. Vill du ta dig en dagstur till Köpenhamn så når du staden med tåg från Lund på under en timme.

Handla lokalt i butik
Lunds domkyrka
Bosjökloster

Handla lokalt

Att besöka en gårdsbutik och handla nyskördade morötter eller ägg från gårdens höns är en härlig upplevelse. Håll utkik efter skyltar med gårdsbutik eller ägg. En lite större affär med ett stort sortiment av närodlat, kravmärkt eller ekologisk är Lanthandeln i Torna Hällestad. De bakar och har dessutom ett kafé. En gårdsbutik som specialiserat sig på att odla svamp är

Hällestad Svamp – deras gårdsbutik har även grönsaker, ägg, marmelader mm samt gott fika.

Guidade turer

En av mina favoriter i Lund är att gå den guidad turen ”Möt Lundakvinnor med attityd” med Agneta Ericsson, Agnes i Lund, och se vilka inflytelserika kvinnor som bott och verkat i Lund.

Lund är en legendarisk cykelstad och vill du få en spännande guidad cykeltur i Lund eller kanske besöka järnåldersboplatsen Uppåkra? Då kan du kontakta Monica Lennartsson.

Både Agneta och Monica är auktoriserad skåneguider och arrangerar turer på svenska, engelska och tyska.

Upptäcka Naturen

Lunds kommun har över 28 naturreservat och nära Björkelund finns det flera lättillgängliga naturområden. Natur och friluftsområdet Skrylle är ett populärt friluftsområde med flera olika naturleder, joggingspår och en restaurang.

Dalby Söderskog är en av de vackraste platser man kan besöka för att se vårblommor i en skir lövskogsgrönska. Nationalparken är väldigt liten men underbart vacker.

Fågelskådning? Då är Krankesjön en bra utgångspunkt – här finns både fågeltorn och gömslen.

Cykla

Via slingrande småvägar kan du besöka Flyinge Kungsgård, Torna Hällestad, vackra Fågelsångsdalen eller Lund. I garaget står det fem damcyklar och det finns även cykelhjälm, regnponcho, termoskannor och picknickfilt; allt för en trevlig cykelutflykt.  Vi har tagit fram cykelkartor för trevliga utflykter med utgångspunkt från Björkelund.

Pilträd
Cykel
Kor på bete
Back To Top